Monday, November 22, 2010

Meluntur Ego

Apa dia penyakit hati?



Saya tergelak bila mengenangkan perangai buruk saya di atas jalan raya. Kononnya pantang dicabar, nak je 'bagi' kat org. Tak sedar perangai mcm haram. Sungguh la 'self centered' nya.



Itu buatkan saya cepat2 mintak dijauhkan dari sifat sombong, ego dan sedara2nya. 

Jalan raya hak bersama, mahu tak mahu kena kongsi dgn org lain. Kalau perangai sombong, ego, tahu fikir pasal diri sendiri je, tak peduli keadaan orang lain, itu dah kes berat. Atas jalan raya kalau itu yang jadi keutamaan, nyawa boleh jadi taruhan tu bang..



Kalau baru bawa kereta nasional pun dah boleh menyombong, tak tahu la kalau pandu kereta jenama import nanti :)



Saya cuba kaitkan sifat ego dari segi perangai individu dan amalan sosial seseorang. Org yg sombong & ego ni biasanya lain dari yang lain. Dia bercakap pun orang mudah jelik. Kalau berborak tu rasa dia je yang hebat, cerita kebagusan diri sendiri, asyik orang lain je salah & tak betul. 

Dalam rasa geram, ada juga rasa kesian, org mcm ni tak dipandu & diberi petunjuk. Yang parah semakin tenat, tak ditegur.



Kesimpulan saya mudah. Dunia sosial org Melayu saya lihat agak segan nak tegur terang2an benda2 tak betul ni. Kasihan kan? Oleh itu, kerendahan hati perlu dipupuk dgn ilmu dan selalu bergaul dgn org2 soleh. Bukan tak boleh nak geng dgn org yg sama, tapi berkat orang soleh harus dicari. 

Saya menulis ini bukan kerana saya pandai sgt, cuma berkongsi. Saya pun byk silap & kurang.



Perkara terakhir yg boleh dibuat adalah berdoa kepada Allah, Dia yang membolak-balikkan hati manusia utk diuji. 



Lain kali bawa kereta jangan sombong sangat. Salah kita atau salah orang lain, senyum je la. Semoga ego kita golongan manusia biasa ni boleh dilunturkan. 




(Gambar: traffic jam kat karak nak balik semula ke KL, hari ahad selepas cuti raya haji)

 


Saturday, November 13, 2010

Telang Usan & Drama di atas Pentas

Telang Usan di Kuching mengingatkan saya ttg pertemuan saya, bos saya (tuan adnan) & ex-partner saya (tuan afnan) bersama seorang yg 'atas pagar' dlm pendirian politiknya. Kami berbincang dan bercerita (saya lebih byk mendengar sebenarnya) ttg korupsi pemimpin2 kini, parti politik di Tanah Melayu, halatuju politik Melayu dan byk lg.

Dah lama tak dgr cerita2 sebegitu, peluang kali itu membuatkan saya khusyuk menangkap bait demi bait apa yg dibincangkan ketika itu.

Kesimpulan mudah yg boleh saya ambil adalah:

1.Perubahan radikal, lebih radikal dr skrg diperlukan. "Gergasi itu sudah lama lena dlm mimpinya, dia harus dikejutkan".

2.Persaingan politik di kalangan org Melayu tak pernah jernih. Itu ramai org dah sedia tahu. Politik tak matang atau masalah persepsi?

3.Taksub dan obses terhadap seseorang pemimpin akan membuatkan kita dibutakan dari segala segi.

4.Mungkin saya seorang yang pesimistik, tapi derivation pemimpin yg nak jadi pemimpin skrg adalah kerana kuasa dan wang. Tak semua, tapi ramai juga. Ini juga ramai yang dah tahu.

2 jam sahaja di makan2 di Telang Usan tp byk disuapkan dgn idea2, kritikan sihat dan pemerhatian matang dari seorang bekas guru, selain beliau belanja makan di situ.

Seronok berjumpa dgn seorang yg ideanya sederhana dan cukup tajam menilai lanskap politik negara, tak sangka juga dlm byk2 tempat, dipertemukan di Kuching.

Bak kata beliau, di atas pentas adalah semua pemimpin2 kita sedang berdrama, kita ni penonton di bwh yang perlu menilai dan membuat kesimpulan bijak. Rugilah penonton yang tidur & tak hayati persembahan.

Saturday, November 06, 2010

Mail2Blogger

Kabel bwh tanah TM utk laluan Streamyx kat area rumah Presint 11C ni ada masalah, katanya rosak teruk. Almaklum la, projek terbengkalai lama. Copper wire kena curi atau jahanam sbb lama xpakai.

2nd choice is Unifi, fibre technology dari TM. Nntla dulu, walaupun canggih tp costly jgk harga pengenalan TM tu.

My only choice, less favoured oleh saya, mobile broadband, Monthly Unlimited. Bykla 'unlimited' dia. 500mb je, cukupla kalo setakat nak emel & lite browsing je. Yet, saya masih survive dgn 500 mb limitation tu.

So the next time saya post entry, Mail2Blogger masih ada. Dari mobile emel ke Blogger, via Mail for Exchange.

Berblog dari PC pejabat? No, thanks. Tak sempat la bang.

(gambar attachment: pc ofis saya)