Monday, May 30, 2011

Dr. Wan Ahmad Hazim, Madrasah At-taqwa dan 'Ainul Kauthar

Saya dan isteri dipertemukan dengan Dr. Wan Ahmad Hazim buat pertama kali semasa isteri saya dirujuk untuk diperiksa oleh pakar di Hospital Putrajaya memandangkan tahap HB dalam darah yang rendah semasa 34 minggu mengandung. Bagi yang pernah bersalin di situ, mungkin berpeluang berjumpa dengan Dr. Hazim. Sejak minggu ke-34 itu, kami kerap berjumpa dengan beliau, seminggu sekali untuk pemeriksaan berkala. Orangnya ramah, boleh dibawa sembang dan nampak sangat baik hati.

Peristiwa hitam di Madrasah At-taqwa membuka cerita sikit demi sikit siapa Dr. Hazim di sebalik uniform doktor beliau tu. Saya pula mula kagum dengan manusia bernama Dr. Hazim ini, disamping terharu bila terdengar khabar salah seorang mangsa peristiwa Madrasah At-taqwa tersebut adalah anak Dr. Hazim sendiri! 


'Wan Ahmad Hasril Hazim' - nama bapa yang sama dengan Dr. Wan Ahmad Hazim, cuma nama Dr. Hazim diringkaskan kepada 'Hazim' je.


Kebetulan isteri saya seorang guru, ada rakannya di sekolah tempat Wan Ahmad Hasril bersekolah, mengesahkan cerita tentang anak Dr. Hazim ini. 

Apa yang saya kisah sangat dengan Dr. Hazim dan arwah anaknya tu?
  1. Dr. Hazim merupakan manusia yang bertanggung jawab membantu dalam kelahiran anak kedua saya pada 19.5.2011. Dua hari selepas itu pada 21.5.2011, anak beliau terkorban dalam peristiwa tanah runtuh tersebut. Satu nyawa digantikan dengan satu nyawa yang lain? Allahuakbar
  2. Saya mendapat tahu bahawa Dr. Hazim adalah antara orang kuat di sebalik operasi madrasah tersebut. Dari segi aktiviti, kewangan, lain-lain sokongan semuanya ada terpalit jasa Dr. Hazim. Kagumnya, bagaimana seorang pakar O&G menghabiskan masa, wang dan tenaga untuk manfaat agama dan orang lain yang lebih memerlukan. Kagum dan terharu, saya bertanya kepada diri saya: "Apa pula yang saya dah buat dengan wang, masa dan tenaga saya untuk manfaat agama dan orang lain selama ini?"
Appointment post-natal dengan Dr. Hazim pada usia anak kecil saya 6 minggu pada 12 Julai nanti membuatkan saya mula berkira-kira soalan yang hendak saya lontarkan kepada Dr. Hazim nanti. Mungkin juga tak perlu banyak tanya, sekadar nak cerita sikit2 dan sampaikan salam takziah.

Apa pun, Dr. Hazim mungkin telah membantu banyak nyawa, termasuklah nyawa anak kecil saya tetapi nyawa anaknya yang menjadi galang ganti. Mungkin juga dah tiba masanya saya melihat kembali adakah duit, masa dan tenaga saya ada manfaatnya juga kepada orang lain yang lebih memerlukan.

Saya akan ingati peristiwa ini dengan kelahiran anak kecil kedua saya itu, 'Ainul Kauthar. Semoga adik mendapat semangat dan inspirasi dari jasa Dr. Hazim bila besar nanti.

 
Di kala menulis entry ni, terbayang2 manis muka Dr. Hazim. Saya mengagumi anda doc! Semoga anda sentiasa dirahmati.


Wednesday, May 11, 2011

Anak dan kemewahan

saya agak kurang setuju sekiranya anak-anak dimanjakan dengan cara memberikan apa sahaja yang mereka mahukan.

Cerita

saya ada kawan yang bercerita, dulu masa dia kecil, ayah dia orang kampung yang susah. dia sebagai anak kecil ketika itu kalau nak minta apa2 tu, susah sangat nak dapat

dia sekarang ni, kerja dah bagus. not bad, making 10K a month. dia sangat manjakan anak2 dia, baik dari makan mahupun pakaian. anak minta, semuanya beres. dulu dia kata dia tak dapat, so ini lah masanya anak-anak dia nikmati apa yang dia tak dapat dulu.

bukan tak boleh, cuma tak kena cara.

Kesan

nak manjakan anak kita kena fikir tentang kesan psikologi dan sosiologi anak itu. terlalu manjakan anak dengan kemewahan, takut nanti anak tak dapat bezakan keperluan dengan kehendak. takut hilang pula pertimbangan keutamaan (prioritization). susah pula lepas itu nak bagi didikan kerendahan hati dan takut pula terbit ego diri.

saya tak jealous dan tak kisah orang nak buat apa dengan duit masing-masing, tapi itu bukan isu pokok di sini.

trend orang sekarang berbelanja sangat saya takuti. tak salah kalau membeli kereta mahal, rumah mewah etc2 dengan syarat ia tak datang dengan niat untuk bermegah2. tapi lumrah manusia ni kalau lebih sikit daripada orang, sikit2 mesti ada rasa nak riak. al maklum lah, kalau gaji dah banyak tu, seboleh-boleh nak tunjuk yang dia gaji besar, barulah nampak ada class sikit. 

takut2 nanti sikit2 tempiasnya kena kepada anak, esok lusa dia dah besar pandu arah dalam hidupnya hanya berupa materialistik. dulu mak ayah dok sibuk cari duit nak beli kereta mahal, rumah mewah, jadi si anak pun membesar dengan cita-cita yang lebih kurang sama. habis rosak panduan hidupnya.

Hartawan dulu

sejarah membuktikan tak salah ada banyak duit. hartawan zaman nabi dulu bukan sahaja berharta, tapi apa yang di sebalik itu adalah lebih penting untuk diteladani. siapa sangka hartawan zaman nabi dulu begitu rendah hati mereka dan tinggi pula akhlak. sanggup waqafkan semua harta untuk agama. 

saya cuba katakan apa yang membezakan dulu dengan sekarang adalah cara kita membelanjakan rezeki pinjaman yang sedikit ini. 

Racun & berfikir

harta yang banyak adalah perkara lain, tapi mendidik anak dengan mempamerkan segala macam kemewahan dan terlalu memberi penekanan kepada apa yang dilihat sahaja bagi saya adalah satu racun. kesannya apabila anak kecil itu dewasa kelak. hakikatnya fikrah dan perspektif peribadi anak itu terhadap hidup dari mula lagi telah dikotorkan. sejak kecil dididik sebegitu, bila pula masanya nak didik mereka dengan kerendahan hati, moral yang tinggi, taqwa yang berakar umbi? seharusnya itu yang lebih penting.

seharusnya juga kita dah terlalu matang untuk berfikir dan terfikir, bagaimana setiap langkah seorang ibu/bapa itu akan ada impak yang boleh membuatkan hati anaknya itu sama ada akan jadi lebih tawaddu', tidak timbul bangga diri dan tidak memandang lekeh orang lain yang tiada kelebihan sepertinya.

saya cuba buat sedikit coretan ini untuk saya sendiri jadikan sempadan. semoga sentiasa ditunjukkan jalan yang berkat.