Sunday, September 06, 2009

15 Malaysia

15Malaysia

Melihat artikel ttg Projek 15Malaysia dalam NST bbrp minggu lps, saya terus teringat kali pertama saya menonton "The Big Durian" karya Saudara Amir Muhammad, yang telah membuka mata saya tentang sejarah Malaysia, short films dan independance filmmakers. That was way back in 2003. Tak lama lepas tu saya terjumpa pula buku dan filem karya beliau; "The Last Communist" dan "Malaysian Politicians Say The Darndest Things" di toko buku/surat khabar. Masih tak berpeluang menonton/membacanya walaupun masih menyimpan hasrat itu sehingga kini.

Saya dah tengok bbrp filem dlm Projek 15Malaysia ni. Sangat unik kerana dengan bertemakan realiti kepelbagaian kaum dan perpaduan yang dicanang baru2 ni, pelbagai mesej cuba disampaikan melalui karya. Sangat mendalam mesej yg cuba disampaikan. Komen viewer pun sampai beribu2. Ada 15 independance filmmakers menyumbang hasil mereka termasuklah arwah Yasmin Ahmad, Amir Muhammad, Ho Yuhang (famous dgn iklan beliau 'kenapa, tak percaya?') and a few more.

Paling menarik, politicians ie; Nik Aziz, KJ, Liow Tiong Lai, Tian Chua, Zaid Ibrahim pun casting sama dlm projek ni.

Saya agak filem2 ini cuba membuka realiti masyarakat Malaysia, hubungan antara kaum, pengharapan rakyat dan sedikit sebanyak memberi bayangan masa depan negara.

No comments: