Wednesday, November 04, 2009

Wahabi

Saya Google 'wahabi' hari ini. interesting enough, saya jumpa benda2 ni:

  1. ada artikel ttg Wahabi di site Jakim, di sini.
  2. laman al-ahkam.net ada kemungkinan penyumbang2 ideanya bukan dari aliran pemahaman ahlus sunnah wal jamaah. dulu rakan saya kerap ke laman ini untuk rujukan fiqh. just be careful.
  3. Faisal Tehrani; seorang sasterawan dan pengkarya tersohor yang sering saya kunjungi blog beliau, ada kaitankah dgn syiah?

Setahu saya, perkara2 perbezaan aliran pemikiran dalam Islam ini adalah perkara furu' yang tidak diperdebatkan di khalayak umum kerana dibimbangi menjejaskan pemahaman orang awam yang bertaqlid membabi buta. Ditakuti menimbulkan kucar-kacir dalam usaha menegakkan siapa yang betul.

Dalam susunan keutamaan ummah, perkara yang lebih teknikal seperti ini diperdebatkan hanya oleh yang pakar sahaja secara tertutup dengan cara yang akademik dan bertunjang kepada hujah-hujah. Sekiranya tidak sedemikian, dibimbangi akan menimbulkan kekeliruan umum dan perpecahan dalam agama walhal keutamaan dalam dunia hari ini adalah perpaduan umat Islam itu sendiri.

Saya generalist, sbb itu saya tidak pakar dlm hal2 ini. Cuma berminat dan ingin mencari sedikit ilmu sahaja.

Iya, lebih menarik lagi bila mengetahui yang Dr. Maza & Faisal Tehrani itu sendiri datang dari Alumni yang sama dengan saya.

2 comments:

Anonymous said...

1. Faisal Tehrani tu lecturer adik2 aku skang...

2. Kau ex KISAS? Sama dgn adik aku.

Adli said...

ic, lecturer rupenye. no wonder la hasil tulisan dia tu tahap ilmiah semacam profesor. very rare ideologist.