Saturday, November 13, 2010

Telang Usan & Drama di atas Pentas

Telang Usan di Kuching mengingatkan saya ttg pertemuan saya, bos saya (tuan adnan) & ex-partner saya (tuan afnan) bersama seorang yg 'atas pagar' dlm pendirian politiknya. Kami berbincang dan bercerita (saya lebih byk mendengar sebenarnya) ttg korupsi pemimpin2 kini, parti politik di Tanah Melayu, halatuju politik Melayu dan byk lg.

Dah lama tak dgr cerita2 sebegitu, peluang kali itu membuatkan saya khusyuk menangkap bait demi bait apa yg dibincangkan ketika itu.

Kesimpulan mudah yg boleh saya ambil adalah:

1.Perubahan radikal, lebih radikal dr skrg diperlukan. "Gergasi itu sudah lama lena dlm mimpinya, dia harus dikejutkan".

2.Persaingan politik di kalangan org Melayu tak pernah jernih. Itu ramai org dah sedia tahu. Politik tak matang atau masalah persepsi?

3.Taksub dan obses terhadap seseorang pemimpin akan membuatkan kita dibutakan dari segala segi.

4.Mungkin saya seorang yang pesimistik, tapi derivation pemimpin yg nak jadi pemimpin skrg adalah kerana kuasa dan wang. Tak semua, tapi ramai juga. Ini juga ramai yang dah tahu.

2 jam sahaja di makan2 di Telang Usan tp byk disuapkan dgn idea2, kritikan sihat dan pemerhatian matang dari seorang bekas guru, selain beliau belanja makan di situ.

Seronok berjumpa dgn seorang yg ideanya sederhana dan cukup tajam menilai lanskap politik negara, tak sangka juga dlm byk2 tempat, dipertemukan di Kuching.

Bak kata beliau, di atas pentas adalah semua pemimpin2 kita sedang berdrama, kita ni penonton di bwh yang perlu menilai dan membuat kesimpulan bijak. Rugilah penonton yang tidur & tak hayati persembahan.

No comments: