Sunday, January 25, 2009

Sayang!

ini perbualan kisah benar ttg tak hargai perasaan org dan suka hati nak ckp ape2.

pakcik A: hasan (adik aku) buat ape skrg?
aku: owh, dia dpt offer DPLI itu hari, tp dia bgtau nak quit sbb xminat
pakcik A: abistu dia minat nk jd ape?
aku: dia cadang nak amik master and jadi lecturer. along (aku membahasakan diri aku sbg along pd pakcik a) cdgkn jd lecturer dlu br amik master tp xtaula dia nak decide cmne. dia minat nak amik master
pakcik A: owh kalo nak jadi lecturer ni susah skrg, BA kene CGPA 3.7 ke atas. byk IPTA mcm tu skrg
aku: owh gitu ke.. (geram dan terus terdiam)

kpd pakcik a, aku tau anak ko dapat jadi lecturer kat UM sane tu, mmg hebat. kerja pakcik A pun hebat sama, selalu ke luar negara n merantau satu malaysia, jd org bsr dok rasmi majlis sane sini, buat naziran dr perlis sampai sabah.

tp kalo nak ckp tu agak2la, pandang la org lain, jgn ego. jgn nak bunuh harapan org lain. yg ko dok ckp tu bknnye org lain, tp anak buah ko sendiri merangkap adik aku. hargaila perasaan org lain wlwpn org tu tak sehebat ko. pikirla in advance ape kesan emosi drp setiap butir kata tu. ilmu penuh di dada,tp sayang... bila cakap tak pakai otak dan tak pakai hati.

peningla perangai org mcm ni. lantak ko lah. pengajaran utk aku dan jgk utk sesiapa yg mahu beringat.

aku marah ke? takkk... SAYANGGG

4 comments:

klynnismail said...

kadang² mmg relatives yang paling downkan org. been there... mmg sakit beb. tapi sabar jelah.

Adli said...

itu lah yg paling pelik tapi paling ajaib ;) atas nama relatives jgkla agaknye certain org pikir dia ada lesen besar utk cakap suka hati. pelik²...

didi said...

hehe..
aku dulu ada jugak kena..

makcik aku tanya time result PMR aku keluar (aku dapat 4A,3B & 1D), nak masuk aliran ape. Aku cakap aliran sains. Dia gelak, kata sambil mengejek "Mimpi nak jadi doktor ke? Result macam tu, jgn amik aliran sains. Amik je sastera".

Anak dia senior aku, dapat 8A utk PMR.

Tapi result SPM aku jaaauhh lagi baik dari anak dia.

Geram aku kat makcik aku tu bagi semangat utk buktikan yg aku boleh.

Haha

hang_lipur said...

sabor ek...nadey poon pernah kene..kawan mak tny ms kite blajo dulu...

makcik: amik aper skrg?
nadey: accounting...
makcik: hey! nape amik accounting? takde future tau! skrg dah ramai org amik account takde keje..tgk anak makcik...amik muzik. makcik anto dia blaja muzik.. dia minat betul!
nadey: *dlm hati (perlu kerr jadi ahli muzik?) so????

last2 skrg anak dia jadi apetah... aku hidup tenang keje skrg with my hepi family...huhuhuh