Thursday, June 18, 2009

PSU (PSM) C

saya jarang berblog tentang kerja saya, apa saya buat, ke mana saya pergi etc2. tak tau kenapa. walhal saya minat dengan bidang tugas saya. tapi kali ini saya rasa saya perlu taip sesuatu tentang kerja saya.

banyak perkara yang saya tak pernah buat sblm ini, saya paksa juga buat utk jalankan tugas saya. saya improve banyak on my own self dari segala segi berbanding dulu. saya tak suka cakap banyak, tp saya dipaksa berceramah. saya tak suka menampilkan diri di khalayak ramai, tapi saya dipaksa utk lead. saya kurang selesa berbual lama dengan org tak dikenali, tapi saya dipaksa duduk dengar presentation drpd org sales dari syarikat itu ini. dulu saya agak penyegan dan boleh dikategorikan sebagai amat naif dalam social networking. ketika itu time is running short dan saya belajar semuanya sepantas boleh. habit saya amat bertentangan dengan tugas yg perlu saya lakukan. tapi saya cekalkan juga hati belajar dari kosong.

dah nasib saya dapat bos perempuan yang betul2 mencabar kesungguhan saya bekerja. dia mahupun semuanya sempurna. dia ingat every single silly thing yg dia ucapkan. semuanya segera dan urgent. dia berbahasa sinis, tajam dan memerli. "take care of me and i'll take a good care of you", itu kata2 dia. but yet, she is the best boss utk saya belajar. saya berani katakan she's one of the favourite officers in my Ministry.

15 jun 2009, saya akur mendapat arahan bertukar portfolio, bertukar unit. yes, those stories are all about this, a job rotation. the all-i-really-wish-for all this while. saya pernah nyatakannya sebelum ini.

terima kasih team unit latihan; puan ani, afnan, yasser, didi and my staff; azelah, hasrol & afizal, my ex-urus setia; radin, aza, intan roziana, sarah and etc2.. u know who u are. peranan kalian amat bermakna sekali. terbaik!

masih lagi duduk di meja lama dan tidak bergerak gred pun. cuma bertukar fail je. unit baru saya tidaklah asing bg saya. 3 tahun duduk di HR, saya belajar sikit2 pasal unit perkhidmatan ni. inilah peluang saya utk explore lebih lagi sbb saya tahu inilah core dalam HR sektor awam.

skrg gelaran baru jawatan saya adalah PSU(PSM)B1. PSU(PSM)C dalam memori.

so, apa yg saya sibuk sangat pasal tukar unit ni? nahh.. hanya terlebih emosi je, nothing more. these pic tells 30% of the memories:



one of my fav pic-kanan; watson, radin, saya & misridin @ ayer keroh. full of stories here with them


one of my fav pic 2-candid by radin time briefing


induksi umum @ puteri resort, ayer keroh


saya sedang briefing untuk slot LDK


join aktiviti hiking dgn peserta semasa induksi @ UUM. saya=paling kanan


saya sedang gedik2 menyelit ;)

12 comments:

Eny Yusof said...

eh u'be been awarded! check out my blog

Adli said...

haha.. sabar eny. post tu ade, tp still status draft lg

the vulnerable am said...

wah.. sempat jugak mengedik2 dalam gambar ye?

Nurman said...

Kagum la adli..apa benda PS tu pangkat ke apa?tak faham aku

Hati Nyamuk said...

Li, nnt ajar aku cara nak buat presentation kat depan orng... aku pun seram2 berani gak ni nak ngadap student, maklumla x de pengalaman mengajar hehe... gedik2 bleh la ehehe...

Azie-Cipul said...

what a trasformation adli..dr zamn ko jual donat kat kisas..maknanya ko tu bole je berdepan dgn org;) eheh

really proud of what you've achieved rite now..hehhehe..

tiba2 jah2 aku terinngt roti2 yg ayah ko jual di kias mlm2;p

MyzwaR said...

tahniah Adli... dari C naik B1... pasni A plak yer... hehe..

Adli said...

am: sogan jgk menyolit2 tu, tp sbb sume pompuan, aku selambe je menggedik2kan diri jgk. huhu

nurman: owh, lupe lak. PSU=penolong setiausaha. kalau kat jabatan or JPA, gelaran dia PP=penolong pengarah. samo gred je tu. kalo bos aku gelaran dia KPSU=ketua PSU.
PSM=merujuk kpd bhgn.pengurusan sumber manusia.
C atau B tu cuma nama unit je. aku dpt B1 sbb ade 2org PSU kat unit B. the other one is B2 lorr..
so PSU(PSM)B1 tu tunjukkan level jawatan aku, aku di division mana dan dlm division tu aku kat unit mana.
err.. phm ke man?

azim: aku xde la pandai mana pun, bolehla skt2. xpe, bermula dgn gedik2 dulu, nnt pandaila ;)

cipul: sbnrnye aku personally lbh bangga dgn ape ko capai skrg ni. hehe tq cipul, ingatkan aku blk zaman2 tu. sengih sorg2 aku dibuatnye bile kenang2 blk.

mad al-bukhori: B atau C tu nama unit je, means portfolio kerja yg lain. xnaik pape pn, cuma job rotation.

kejora said...

mak suke yang al-bukhori tu.....macam yayasan jek...kakakkakakka

MyzwaR said...

siut jerk lie & kejora... ni sume keje si azim la ni.. mmg nk kene dia ni.. huh!

Anonymous said...

TAHNIAH sbb dah tukar Unit.

didi said...

Adli,

Huhu. Aku cam terharu pulak baca post ni sebab aku pun bekas PSU(PSM)C2. Kan aku pernah cakap dengan kau sebelum ni yg kau lagi sesuai jaga HRMIS dari jaga latihan. Bukan sebab kau tak buat keje bagu s ke, tapi personaliti kau. Aku walaupun extrovert, aku memang tak suka jaga kursus. Hehe.

Btw, cara kau describe KSPU(PSM)C adalah amat tepat :)

Good luck, Adli, dalam tempat baru. Aku pun berminat dengan servis and harap satu hari nanti aku dapat duk post tu atau kewangan.

Rindu la suasana di PSM :(